Tradycyjne metody
Wina z winnicy Patria wytwarzane są wyłącznie z upraw własnych, tradycyjnymi metodami winifikacji, bez użycia chemicznych polepszaczy smaku, związków odkwaszających, czy syntetycznych aromatów. Wszelkie czynności związane z uprawą winorośli, jak również zbiór owoców odbywają się w sposób ręczny, co umożliwia stałe monitorowanie jakości krzewów oraz wyselekcjonowanie najlepszych jakościowo owoców do wytwarzania wina.
Przy uprawie nie używamy herbicydów i innych syntetycznych środków ochrony roślin, podczas produkcji nie korzystamy z pomocy filtrów płytowych, napowietrzaczy, czy związków chemicznych wpływających na aromat wina. Taka filozofia tworzenia wina wiąże się ze znaczącym zwiększeniem nakładów pracy i zaangażowania, jakie trzeba włożyć w proces winifikacji, ale dzięki temu udaje się nam uzyskać bardzo dobrej jakości wina o niepowtarzalnym bukiecie i smaku, w pełni odzwierciedlających siedlisko (terroir) i klimat w jakim uprawiane są krzewy winorośli.
W dobie powszechnej chemizacji nasze lokalne wina stanowią więc doskonałą alternatywę dla świadomych, dbających o swoje zdrowie konsumentów. Takich win nie znajdą Państwo na sklepowych półkach.
Wino całkiem dobre, należy się nagroda
Nasza praca oraz wysiłek został doceniony- wina z winnicy Patria były nagradzane na różnych konkursach winiarskich.
Na II Galicyjskim Konkursie Win w 2012 roku Adamant zdobył złoty medal oraz tytuł Championa w kategorii win czerwonych, doceniono również Siberę, która zdobyła brązowy medal w kategorii win białych. Seyval Blanc - pod nazwą Opal - zdobył brązowy medal na VI Święcie Polskiego Wina w Zakrzowie w 2012 roku. Natomiast likierowa Jutrzenka (pod nazwą Cytryn) zdobyła srebrny medal na III Międzynarodowym Galicyjskim Konkursie Win w 2013 roku.
II Galicyjski Konkurs Win
Sibera - brązowy medal w kategorii win białych
II Galicyjski Konkurs Win
Adamant - złoty medal
Adamant - Champion w kategorii win czerwonych
Oferta naszych win
Sprzedaż naszych win prowadzimy na terenie winnicy Patria.
ONYKS
Onyks to wino o głębokiej rubinowej barwie, intensywnie owocowe. Umiarkowana kwasowość, delikatne taniny sprawiają, że jest to wino łagodne, dobrze zbalansowane, przyjemne w ustach. Onyks charakteryzuje się bogatym aromatem czerwonych owoców - wiśni, porzeczki, maliny, borówki.
Dobrze komponuje się dziczyzną, daniami z ciemnych mięs, potrawami mącznymi, smażonymi warzywami.
Kategoria: wino gronowe czerwone wytrawne
Odmiana: 100% Rondo
Zbiór winogron: październik 2020
Objętość: 750 ml
Alkohol: 12% obj.
ADAMANT - tytuł Championa, złoty medalista II Galicyjskiego Konkursu Win (Boguchwała, 2012)
Adamant, to wino fermentowane w otwartych kadziach, dojrzewające przez rok w nowych beczkach typu barrique z węgierskiego dębu (o średnim stopniu wypalenia), a następnie leżakujące minimum rok na poziomych regałach w kontrolowanej temperaturze i wilgotności.
Wino Adamant cechuje głęboka bordowa barwa z fioletowymi refleksami. Jest to wino subtelne, zrównoważone, o delikatnej strukturze oraz odpowiednim kręgosłupie kwasowym, bogate w aromaty czerwonych owoców: wiśni z pestkami, czarnej porzeczki, jeżyn. W ustach odczuwalne jest przyjemne wrażenie krągłości. Skomplikowany i czasochłonny proces wytwarzania tego wina pozwala na wydobycie bardziej złożonych związków aromatycznych, takich jak: wanilia, papryka, palony tost, tytoń, zwieńczone przyjemnym dębowym finiszem.
W kuchni wino Adamant doskonale harmonizuje się z czerwonymi pieczonymi mięsami, wędlinami czy potrawami z grilla.
Kategoria: wino gronowe czerwone wytrawne
Odmiana: Rondo (40%), Regent (40%), Cabernet Cortis (20%)
Zbiór winogron: wrzesień - październik 2018
Objętość: 750 ml
Alkohol: 12,5% obj.
CYTRYN
Cytryn to mineralno-owocowe wino o słomkowej barwie. W nosie aromaty cytrusowe, ziołowe, trawiaste, w ustach wyczuwalne ziołowe nuty, melon, ananas, skórka z cytryny. Wino zdecydowane, północne w charakterze, świeże o dobrze zrównoważonej kwasowości.
Cytryn stanowi doskonały dodatek do dań rybnych, owoców morza, drobiu, cielęciny, dań warzywnych.
Kategoria: wino białe wytrawne
Odmiana: Seyval Blanc (60%), Solaris (30%) Bianca (10%)
Zbiór winogron: październik - listopad 2019
Objętość: 750 ml
Alkohol: 13% obj.
KORAL
Koral to wino o głębokiej rubinowej barwie, świeże, owocowe, o dobrze zbalansowanej kwasowości i delikatnych taninach. Charakteryzuje się subtelnymi aromatami śliwki, jeżyny, pieprzu, w ustach wyczuwalne nuty wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny.
Wino uniwersalne, dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, makaronami, potrawami z grilla, smażonymi warzywami.
Kategoria: wino czerwone wytrawne
Odmiana: Regent (100%)
Zbiór winogron: wrzesień - październik 2020
Objętość: 750 ml
Alkohol: 12% obj.
OPAL - brązowy medalista VI Święta Polskiego Wina (Zakrzów, 2012)
Wina powstałe z odmiany Seyval Blanc cechuje czystość smaku, lekkość oraz świeżość. Charakterystyczna dla tego wina jest wyższa kwasowość, przez co nabiera ono charakteru na podniebieniu i w aromacie; nie jest ono płaskie, mdłe. Bogactwo aromatów, wyczuwalne nuty trawiasto-ziołowe, owocowe oraz mineralność sprawiają, że wino Opal jest ciekawą, nietuzinkową propozycją zarówno dla koneserów jak i początkujących smakoszy.
W kuchni wino Opal doskonale harmonizuje się z białym mięsem, drobiem, rybami, owocami morza oraz sałatkami.
Kategoria: wino białe wytrawne
Odmiana: 100% Seyval Blanc
Zbiór winogron: październik 2019
Objętość: 750 ml
Alkohol: 13,5% obj.
RUBIN
Polecane do potraw na bazie makaronu lub ryżu, dań z drobiu, ryb.
Kategoria: wino czerwone wytrawne
Odmiana: 100% Regent
Zbiór winogron: wrzesień 2015
Objętość: 750 ml
Alkohol: 11% obj.