Przepis na wino
praca, stawianie na naturalność i jeszcze więcej zaangażowania


Tradycyjne metody

Winnica Patria

Wina z winnicy Patria wytwarzane są wyłącznie z upraw własnych, tradycyjnymi metodami winifikacji, bez użycia chemicznych polepszaczy smaku, związków odkwaszających, czy syntetycznych aromatów. Wszelkie czynności związane z uprawą winorośli, jak również zbiór owoców odbywają się w sposób ręczny, co umożliwia stałe monitorowanie jakości krzewów oraz wyselekcjonowanie najlepszych jakościowo owoców do wytwarzania wina.

Przy uprawie nie używamy herbicydów i innych syntetycznych środków ochrony roślin, podczas produkcji nie korzystamy z pomocy filtrów płytowych, napowietrzaczy, czy związków chemicznych wpływających na aromat wina. Taka filozofia tworzenia wina wiąże się ze znaczącym zwiększeniem nakładów pracy i zaangażowania, jakie trzeba włożyć w proces winifikacji, ale dzięki temu udaje się nam uzyskać bardzo dobrej jakości wina o niepowtarzalnym bukiecie i smaku, w pełni odzwierciedlających siedlisko (terroir) i klimat w jakim uprawiane są krzewy winorośli.

W dobie powszechnej chemizacji nasze lokalne wina stanowią więc doskonałą alternatywę dla świadomych, dbających o swoje zdrowie konsumentów. Takich win nie znajdą Państwo na sklepowych półkach.


Wino całkiem dobre, należy się nagroda

Nasza praca oraz wysiłek został doceniony- wina z winnicy Patria były nagradzane na różnych konkursach winiarskich.

Na II Galicyjskim Konkursie Win w 2012 roku Adamant zdobył złoty medal oraz tytuł Championa w kategorii win czerwonych, doceniono również Siberę, która zdobyła brązowy medal w kategorii win białych. Seyval Blanc - pod nazwą Opal - zdobył brązowy medal na VI Święcie Polskiego Wina w Zakrzowie w 2012 roku. Natomiast likierowa Jutrzenka (pod nazwą Cytryn) zdobyła srebrny medal na III Międzynarodowym Galicyjskim Konkursie Win w 2013 roku.

II Galicyjski Konkurs Win

Sibera - brązowy medal w kategorii win białych

 

II Galicyjski Konkurs Win

Adamant - złoty medal

Adamant - Champion w kategorii win czerwonych



Oferta naszych win

Sprzedaż naszych win prowadzimy na terenie winnicy Patria.

ONYKS

Onyks powstał z dostosowanej do naszego klimatu niemieckiej odmiany winorośli Rondo. Odmiana ta, charakteryzująca się odpornością na choroby oraz niskie temperatury, pozwala na uzyskanie jakościowych win o niepowtarzalnym smaku oraz aromacie.

Onyks to wino o głębokiej rubinowej barwie, intensywnie owocowe. Umiarkowana kwasowość, delikatne taniny sprawiają, że jest to wino łagodne, dobrze zbalansowane, przyjemne w ustach. Onyks charakteryzuje się bogatym aromatem czerwonych owoców - wiśni, porzeczki, maliny, borówki.

Dobrze komponuje się dziczyzną, daniami z ciemnych mięs, potrawami mącznymi, smażonymi warzywami.

Kategoria: wino gronowe czerwone wytrawne
Odmiana: 100% Rondo
Zbiór winogron: październik 2015
Objętość: 750 ml
Alkohol: 12% obj.

ADAMANT - tytuł Championa, złoty medalista II Galicyjskiego Konkursu Win (Boguchwała, 2012)

Adamant wytwarzany jest ze szlachetnych odmian winorośli dobrze dostosowanych do wymagającego polskiego klimatu. Odpowiednie cięcie krzewów, redukcja plonu oraz skrupulatna selekcja gron podczas zbioru, pozwala na uzyskanie wina złożonego o bardzo dobrej jakości.

Adamant, to wino fermentowane w otwartych kadziach, dojrzewające przez rok w nowych beczkach typu barrique z węgierskiego dębu (o średnim stopniu wypalenia), a następnie leżakujące minimum rok na poziomych regałach w kontrolowanej temperaturze i wilgotności.

Wino Adamant cechuje głęboka bordowa barwa z fioletowymi refleksami. Jest to wino subtelne, zrównoważone, o delikatnej strukturze oraz odpowiednim kręgosłupie kwasowym, bogate w aromaty czerwonych owoców: wiśni z pestkami, czarnej porzeczki, jeżyn. W ustach odczuwalne jest przyjemne wrażenie krągłości. Skomplikowany i czasochłonny proces wytwarzania tego wina pozwala na wydobycie bardziej złożonych związków aromatycznych, takich jak: wanilia, papryka, palony tost, tytoń, zwieńczone przyjemnym dębowym finiszem.

W kuchni wino Adamant doskonale harmonizuje się z czerwonymi pieczonymi mięsami, wędlinami czy potrawami z grilla.

Kategoria: wino gronowe czerwone wytrawne
Odmiana: Rondo (50%), Regent (40%), Cabernet Cortis (10%)
Zbiór winogron: wrzesień - październik 2014
Objętość: 750 ml
Alkohol: 12% obj.

CYTRYN

Cytryn to kupaż cenionych odmian winorośli uprawianych w polskich winnicach. Odpowiednia pielęgnacja krzewów, selekcja owoców, fermentacja i proporcje łączenia win poszczególnych odmian pozwalają na uzyskanie ciekawego i niepowtarzalnego wina.

Cytryn to mineralno-owocowe wino o słomkowej barwie. W nosie aromaty cytrusowe, ziołowe, trawiaste, w ustach wyczuwalne ziołowe nuty, melon, ananas, skórka z cytryny. Wino zdecydowane, północne w charakterze, świeże o dobrze zrównoważonej kwasowości.

Cytryn stanowi doskonały dodatek do dań rybnych, owoców morza, drobiu, cielęciny, dań warzywnych.

Kategoria: wino białe wytrawne
Odmiana: Seyval Blanc (60%), Sibera (30%) Bianca (10%)
Zbiór winogron: październik - listopad 2016
Objętość: 750 ml
Alkohol: 13% obj.

KORAL

Koral powstał w 100% z niemieckiego szczepu Regent. Odmiana ta ze względu na dużą odporność na choroby i mrozy oraz wysoką jakość produkowanych z niej win przez wielu uważana jest za obowiązkową do uprawy w polskich winnicach.

Koral to wino o głębokiej rubinowej barwie, świeże, owocowe, o dobrze zbalansowanej kwasowości i delikatnych taninach. Charakteryzuje się subtelnymi aromatami śliwki, jeżyny, pieprzu, w ustach wyczuwalne nuty wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny.

Wino uniwersalne, dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, makaronami, potrawami z grilla, smażonymi warzywami.

Kategoria: wino czerwone wytrawne
Odmiana: Regent (100%)
Zbiór winogron: wrzesień - październik 2017
Objętość: 750 ml
Alkohol: 11% obj.

RUBIN

Rubin tworzony jest w 100% ze szczepu Regent. Jest to łagodne wino o niewielkiej zawartości alkoholu (11% obj.) oraz niskiej kwasowości na poziomie 4g/l. Zapach jak i smak wina przesycone są wiśnią, truskawką oraz malinami. Rubin to wino praktycznie pozbawione tanin i goryczy z bardzo delikatną i długą owocową koncówką.

Polecane do potraw na bazie makaronu lub ryżu, dań z drobiu, ryb.

Kategoria: wino czerwone wytrawne
Odmiana: 100% Regent
Zbiór winogron: wrzesień 2015
Objętość: 750 ml
Alkohol: 11% obj.

OPAL - brązowy medalista VI Święta Polskiego Wina (Zakrzów, 2012)

Wino Opal powstało ze znanej i powszechnie użytkowanej w Polsce odmiany winorośli. Seyval Blanc jest odmianą bardzo plenną, doskonale radzącą sobie w trudnych warunkach klimatycznych, a zarazem dającą dobrej jakości, smaczne wina.

Wina powstałe z odmiany Seyval Blanc cechuje czystość smaku, lekkość oraz świeżość. Charakterystyczna dla tego wina jest wyższa kwasowość, przez co nabiera ono charakteru na podniebieniu i w aromacie; nie jest ono płaskie, mdłe. Bogactwo aromatów, wyczuwalne nuty trawiasto-ziołowe, owocowe oraz mineralność sprawiają, że wino Opal jest ciekawą, nietuzinkową propozycją zarówno dla koneserów jak i początkujących smakoszy.

W kuchni wino Opal doskonale harmonizuje się z białym mięsem, drobiem, rybami, owocami morza oraz sałatkami.

Kategoria: wino białe wytrawne
Odmiana: 100% Seyval Blanc
Zbiór winogron: październik 2011
Objętość: 750 ml
Alkohol: 13,5% obj.

Copyright © 2019 Winnica Patria / Wszystkie prawa zastrzeżone.